sSNAKESs : Reptile Forum

Go Back   sSNAKESs : Reptile Forum > Community Forums > General Discussion


Closed Thread
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 06-24-03, 12:41 AM   #1 (permalink)
Tim_Cranwill's Avatar
Join Date: Aug-2002
Location: Manitoba
Posts: 4,971
Question On/Off Thermostat blown? Advice please..

I was rewiring all of my heat tape today to prepare for all of my 2003 acquisitions. I am going with a total of 504 Watts of 4" and 11" tape. Once I got things all wired up I plugged in my thermostat (1000 Watt max) and something blew. My basement fuse didn't shut off though. Now when I plug in the thermostat, everything works except it won't put out any power. The dial will accurately engage at the proper temp, the LEDs all work... but no output!

I troubled shooted every possible option and it has to be something in the thermostat. When I opened the sucker up, there wasn't a burnt smell and there was no discoloration or any other visible signs.

So, if there are any electrical buffs out there, what could have happened? Please help me!!! Too much has been going wrong lately... I guess I'm due for some good luck soon though!
Cranwill's Captive Bred Snakes

Last edited by Tim_Cranwill; 06-24-03 at 12:44 AM..
Tim_Cranwill is offline  
Login to remove ads
Old 06-24-03, 02:37 AM   #2 (permalink)
Lisa's Avatar
Join Date: Jun-2002
Location: Trenton
Posts: 6,075
Send a message via ICQ to Lisa Send a message via MSN to Lisa Send a message via Yahoo to Lisa
katey says it sounds like there's a short in your heat tape and you blew your output transistor.

Depending on your skills you may be able to repair it, you probably just have to change the out put transistor which is most likely a SCR transistor (i'm just repeating what katey says as i don't have a clue about electronics).
Neo-Slither (Snake fanatic mailing list) http://<br />

May you live in interesting times.
Lisa is offline  
Old 06-24-03, 05:40 AM   #3 (permalink)
Join Date: Mar-2002
Location: Guelph
Age: 36
Posts: 972
Send a message via ICQ to Corey Woods
If you are using a Helix thermostat open up the black power box and their is a 5 watt fuse (replacement cost $0.50).

Corey Woods Reptile
See what's hatching out. Visit the birthing record....
CWR Birthing Record
Corey Woods is offline  
Old 06-24-03, 10:15 AM   #4 (permalink)
Tim_Cranwill's Avatar
Join Date: Aug-2002
Location: Manitoba
Posts: 4,971
It's not a Helix. I ordered it from The Bean Farm. On their web page it's called "Alife Reptile Electronic Temperature Controller" but mine has an "ESU Reptile" sticker on it. It must just be a generic thermostat that different companies slap their label on...

Anyway, I thought basically the same thing as you guys. I will hit Radio Shack today to see what they have...

Thanks guys!
Cranwill's Captive Bred Snakes
Tim_Cranwill is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -6. The time now is 02:00 AM.

Powered by vBulletin®
©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 2002-13, Hobby Solutions Inc.


SEO by vBSEO 3.1.0